Bostad

Upptäck nyttiga tips och råd om bostad

Arkitektritade hus - fakta och tips

Hus kan vara helt eller delvis arkitektritade. Arkitekter hjälper till med ritningar för bygglov och husbygge.

Är det över huvudtaget värt att satsa på nya arkitektritade hus? Ja, det är det. Särskilt om du bor i ett attraktivt område med dyra tomtpriser. Du som äger en mindre villa i en storstadsregion kan t.ex. dra stor nytta av att bygga ut huset med hjälp av en arkitektritad tillbyggnad.

Arkitektritat hus – förlustaffär på landsbygden

Du som ska bygga hus själv i glesbygden förlorar pengar oavsett vilken typ av hus du bygger. Ju dyrare hus, desto mer pengar rinner ut i sjön. Ett arkitektritat hus som byggts för tre miljoner kan i bästa fall säljas till halva priset om det är beläget i utkanten av Bodens kommun eller liknande.

Arkitekt eller hustillverkare?

Det finns många hustillverkare såsom Älvsjöhus, Eksjöhus och Myresjöhus som bygger färdiga husmoduler på plats för ett fast pris. Kanske räcker det med en färdig modul, förutom att du vill ha vissa detaljer som är arkitektritade? Du kan således låta en arkitekt berätta vilka begränsningar och potential huset har. Arkitekten tar hänsyn till hustypen; rör det sig om ett timmerhus, ett stenhus eller ett fritidshus? En arkitekt vet vilka förändringar som är tillåtna och genomförbara. Arkitekten kan således hjälpa dig med skisser, bygglovsritningar och arbetsritningar att bygga efter. En arkitekt tar vanligtvis ca 1000 kr i timmen, plus moms.

Reklamlänkar