Bostad

Upptäck nyttiga tips och råd om bostad

Möblerad lägenhet - fakta och tips

Många människor som bor tillfälligt på en viss ort väljer att hyra en möblerad lägenhet. Räkna med högre månadshyra om du hyr möblerat. Ett påslag på 10 procent anses skäligt.

Du som hyr en möblerad lägenhet måste räkna med ett visst påslag på hyran. Om du hyr möblerade lägenheter i andra hand måste möblemanget framgå av hyreskontraktet. Vilka möbler ingår i hyran?

Skälig hyra i möblerad lägenhet

Hyresnivån i en möblerad lägenhet måste vara skälig. Påslaget för möblemang ska helst inte överskrida 10 procent. Om lägenheten är stilfullt renoverad och utrustad med diskmaskin, tvättpelare och förstklassiga möbler kan påslaget bli något högre. Hyresnivåerna i allmännyttans lägenheter på orten bör fungera som riktmärke för hyressättningen.

Möblerade lägenheter och lägenhetshotell

Det finns företag som erbjuder möblerade lägenheter och lägenhetshotell som hyrs ut på dygns- och veckobasis. Även om det rör sig om vanliga lägenheter behöver hyrorna i denna typ av lägenheter inte anpassas till på orten rådande hyresnivåer. Lägenheter som hyrs ut på dygnsbasis räknas nämligen som hotell – således gäller andra regler för uthyrning.

Reklamlänkar