Bostad

Upptäck nyttiga tips och råd om bostad

Bostadsrätt - fakta och tips

Bostadsrätter är populära boendeformer där du som medlem i en bostadsrättsförening – till skillnad från hyresgäster - har viss möjlighet att påverka villkoren för ditt boende.

Bostadsrätten är en gammal form för boende som funnits sedan 1800-talet. Bostadsrätter i dagens stöpning är en svensk företeelse. Liknande upplåtelseformer finns även i Finland och Norge, men i övriga Europa är det vanligast att äga bostaden. Bostadsrätter ägs således inte av sina innehavare. Istället äger man en s.k. nyttjanderätt till lägenheten på obestämd tid. Bostadsrättsföreningen äger fastigheterna och du som bor i bostadsrätt är medlem i denna förening.

Köpa bostadsrätt

Du som köper bostadsrätt köper således inte själva lägenheten, utan snarare ett medlemskap i bostadsrättsföreningen. När du sedan ska sälja din bostadsrätt upphör ditt medlemskap i samband med överlåtelsen. Som medlem i föreningen måste du följa föreningens stadgar. Som medlem kan du inte utan vidare glasa in en balkong, göra om köket eller måla om fasaden eftersom stadgarna vanligtvis reglerar denna typ av förändringar. Däremot kan medlemmarna tillsammans lämna in en motion till den årliga föreningsstämman. Om majoriteten av de röstberättigade röstar för förslaget blir det oftast verklighet. Denna typ av förslag kan medföra en höjning av årsavgiften (hyran).

Marknaden styr priser på bostadsrätter

Marknaden för hyreslägenheter är starkt reglerad. Däremot är det marknaden som bestämmer priset på bostadsrätter. I attraktiva områden med få bostadsrätter till salu trissas priserna lätt upp i höjden. I andra områden kan det vara tvärt om; i teorin kan du således behöva betala för att få flytta från vissa områden där många bostadsrätter säljes till få spekulanter. De flesta bostadsförmedlare (däribland svenskfast.se) har prisstatistik på bostadsrätter. Denna statistik baserar sig vanligtvis på antalet sålda bostadsrätter i ett område under ett kalenderår.

Reklamlänkar