Bostad

Upptäck nyttiga tips och råd om bostad

Bygga hus - fakta och tips

Många vill skräddarsy sitt hus från början. Du som ska bygga hus kan dra av kostnader för arbete. Reducerad fastighetsavgift i 10 år efter bygget är ytterligare en motivationsfaktor för nybyggnation.

Du som ska bygga hus på grunden kan utnyttja generösa avdrag. Ett tips är dock att du initialt gör en markunderökning; ta hjälp av en geotekniker för att ta reda på vilka markförhållanden din tomt erbjuder. Finns det t.ex. stora berg? Måste marken pålas? Finns det risk att marken sjunker när huset väl står på plats? En geoteknisk analys för 5000-10000 kr ger dig dessa svar.

Bygg hus med skattelättnader

Du kan bygga hus billigt genom att utnyttja vissa avdrag; att bygga hus medför nämligen rätt till följande skattelättnader och bidrag:

  • ROT-avdrag. Du kan vara berättigad en skattereduktion på 50% av den totala kostnaden för arbete i de fall du använder hushållsnära tjänster, renoverar eller bygger till ett hus. Dubbla ägare ger dubbla avdragsmöjligheter.
  • Sänkt (reducerad) fastighetsavgift. Du som ska bygga eget hus slipper fastighetsavgift de första fem åren efter bygget. Därefter betalar du 50% av avgiften under de kommande fem åren.
  • Bidrag för konvertering av värme. Du som ska byta ut direktverkande elvärme mot ett mera miljövänligt värmesystem kan få stöd för detta. Mer information hittar du hos boverket.
  • Bidrag för installation av solvärme (solvärmestöd).

Vad kostar det att bygga hus?

Att bygga hus kostar vanligtvis någonstans runt 1,5 miljoner för en standardvilla. Att bygga hus själv kan vara lönsamt på ett attraktivt läge, men man måste vara beredd att inte kunna sälja huset för nybyggnadspris om det byggs i glesbygden. Ett bra riktmärke är att jämföra din kostnad för att bygga hus (plus kostnaden för tomtpriset) med kvadratmeterpriset på begagnade hus där du bor. Om tomtpris och priset för nybyggnation motsvarar priserna på andrahandsmarknaden (vilket är fallet i många städer) är det direkt lönsamt att bygga ett nytt hus. För mer tips om att bygga hus; läs olika forum på nätet.

Reklamlänkar