Bostad

Upptäck nyttiga tips och råd om bostad

Studentbostäder - fakta och tips

Tillgången på studentbostäder är betydligt lägre än efterfrågan i populära studentstäder som Lund, Stockholm och Uppsala. Det beror på att många studenter bor kvar i sina studentbostäder efter studiernas upphörande.

Tillgången på studentbostäder är liten. I populära studentstäder som Linköping, Uppsala, Lund och Stockholm kan det vara upp till två års kö för ett korridorrum, som inte ens är en fullgod lägenhet.

Stockholms studentbostäder mest eftertraktade

Trycket på studentbostäder i Stockholm är högst i landet; detsamma gäller Chalmers studentbostäder i Göteborg. Detta har att göra med att många studenter - som egentligen pluggat färdigt - inte har råd att köpa en bostad i Stockolm eller Göteborg. Inte heller är det särskilt lockande att hyra i andra hand i storstäderna, varför många väljer att hålla hårt på sina studentbostäder.

Studentbostad - förstahandskontrakt med villkor

En studentbostad är ett förstahandskontrakt med villkor. Villkoret är i allmänhet att du ska läsa 15hp per termin, alltså studera på minst halvtid. Många färdiga studenter läser därför distanskurser för att få behålla sin studentbostad.

Vissa studentbostäder erbjuder fördelar som få andra studentbostäder kan konkurrera med; Linköpings studentbostäder har t.ex. 10 månaders hyra istället för 12, vilket innebär två hyresfria månader om året. I Lund betalar studenter som bor i korridorrum enbart hyra i nio månader, vilket gör Lund till en av de billigare studentstäderna i landet.

Reklamlänkar