Bostad

Upptäck nyttiga tips och råd om bostad

Timmerhus - fakta och tips

Timmerhus är populära, praktiska och förhållandevis enkla hus med trästomme, oftast byggda på torpargrund.

Timmerhus är en hållbar hustyp, alla rykten till trots. I Sverige har man hittat många välbevarande gamla timmerhus, de äldsta från sent 1300-tal. Under tidigare århundraden var det vanligt att montera ner sitt timmerhus och bygga upp huset på en ny plats. Och även idag går det faktiskt att köpa färdiga timmerhus som byggsats; timmerhus ställer nämligen inte krav på någon avancerad grund. Stenar och grus som förses med en gjuten sula är fullt tillräckligt. På ovansidan kompletterar man sedan med hålsten i betong, som i sin tur förses med öppningar för ventilation. Denna typ av grund kallas vanligtvis för torpargrund.

Bygga timmerhus

Moderna timmerhus byggs vanligtvis av maskintillverkat timmer. Tack vare detta blir timret exakt format. Timmerhusets väggar behöver inte förses med isolering om timret är tillräckligt tjockt; tak och golv måste dock isoleras. En klar fördel med timmerhus är att väggarna andas, vilket innebär att inomhustemperaturen blir mycket fördelaktig. Väggarna absorberar värme när det är varmt ute och bidrar i sin tur med värme när det är kallt, vilket gör att timmerhus vanligtvis har en låg energiförbrukning.

Timmerhus säljs därför för lägre pris än stenhus, vilket gör denna hustyp till en prisvärd bostad. Det låga priset motiveras ytterligare av det faktum att de flesta timmerhus ventileras genom självdrag. En uppenbar nackdel med timmerhus framför stenhus är emellertid brandrisken; ett faktum som försäkringsbolagen är högst medvetna om.

Timmerhus från vilket land?

Svenska timmerhus byggs vanligtvis av granstockar eller fura, vilket också gäller finska timmerhus. Huruvida du väljer att köpa ditt timmerhus från Finland eller Sverige är i princip en smaksak, eftersom prisnivån inte avviker särskilt mycket mellan länderna.

På senare tid har emellertid ryska timmerhus vunnit terräng på den svenska marknaden. Husen är märkbart billigare än nordiska motsvarigheter, men att köpa hus av en rysk tillverkare ställer krav på goda språkkunskaper. Dessutom har Ryssland inte samma konsumentlagar som Sverige, vilket gör köpet mera riskfyllt. Du som vill ha ett billigt timmerhus kan förslagsvis köpa ditt timmerhus från Estland; landet är numera EU-medlem och de estniska tillverkarna är i regel flexibla vad gäller att anpassa planlösningar efter kundens tycke och smak. Det finns även gott om begagnade timmerhus till salu för dig som inte vill ta risken att bygga nytt. Många fritidshus är t.ex. timmerhus byggda på torpargrund.

Reklamlänkar