Bostad
Upptäck nyttiga tips och råd om bostadHyresrätt - fakta och tips
Hyresrätt är en populär boendeform. I Sverige finns uppskattningsvis nära två miljoner bostäder som upplåts med hyresrätt, vilket gör hyresrätten till Sveriges vanligaste boendeform.
Moderna hyresrätter i flerbostadshus
Du som bor i hyresrätt äger inte din bostad, trots att du äger rätten att bo i den under obestämd tid (ifall det rör sig om ett förstahandskontrakt). I hyresrätter är det hyresvärden som ska reparera och underhålla lägenheten. Du har inte rätt att byta golv, kök eller vitvaror om du inte avtalat detta med hyresvärden. Om något går sönder i din hyresrätt är det din uppgift att ta kontakt med fastighetsskötaren (vaktmästaren).
Ont om lediga hyresrätter
I de flesta tätorter är det ont om lediga hyresrätter. Detta påverkar emellertid inte hyressättningen eftersom de allmännyttiga bostadsbolagen förhandlar med hyresgästföreningen om hyressättning. Faktorer som påverkar hyran är:
- Ålder på bostadsbeståndet
- Lägenhetsytan
- Utrustning (tvättmaskin, hiss osv.)
Olagligt köpa hyresrätt
I eftertraktade områden har det på sina håll uppstått en marknad där det går att köpa hyresrätt. Dessa svarta kontrakt är naturligtvis olagliga och du som köpt en hyresrätt riskerar åtal – förutom att du blir vräkt. Däremot är det helt lagligt att byta hyresrätt, liksom att byta bostadsrätt mot hyresrätt. I så fall kan man komma överens om att hyresrätten ingår som dellikvid i bytet, vilket medför ett lägre pris på bostadsrätten. Att hitta hyresrätt är inte alltid lätt; i vanliga fall får man köa länge för att få en hyresrätt. Ibland mellan 10-20 år om det rör sig om en hyresrätt med A-läge.
Reklamlänkar