Bostad

Upptäck nyttiga tips och råd om bostad

Hemförsäkring - fakta och tips

Innan du tecknar hemförsäkring bör du jämföra olika erbjudanden. Se alltid till att teckna rätt försäkringstyp. Bor du i bostadsrätt? Glöm i så fall inte att teckna hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Du kan teckna olika typer av hemförsäkring beroende på om du bor i hyreslägenhet, bostadsrätt eller villa. Hemförsäkring för villa är dyrare än hemförsäkring för lägenheter; detta har att göra med att villor upplåts med äganderätt. Således måste skyddet i en villaförsäkring omfatta:

  • Byggnader
  • Tomtmark inkl. skador på träd, växter och staket
  • Ansvar – om du tvingas betala skadestånd till annan fastighetsägare
  • Rättsskydd – gäller vid juridiska tvister om fastigheten

Hemförsäkring jämförelse

Man kan således säga att en villaförsäkring är en sammanslagning av många olika hemförsäkringar. I en bostadsrättsförening är det t.ex. fastighetsägaren (föreningen) som betalar försäkring för tomtmark och byggnader. I en bostadsrätt är du enbart skyldig att stå för underhåll av lägenhetens insida. Genom att välja ett bostadsrättstillägg i din hemförsäkring kan du försäkra hela ”ditt” ansvarsområde i en bostadsrätt.

Olika hemförsäkringar

Försäkringsbolag som Länsförsäkringar och trygg Hansa har olika försäkringslättnader – bl.a. erbjuder de billiga hemförsäkringar för studenter. Du som har flera olika försäkringar hos samma bolag är även berättigad viss mängdrabatt. Ett tips är att noga jämföra försäkringar för att hitta billigaste försäkring. Du kan t.ex. jämföra försäkringar på:

  • Insplanet.com
  • Compricer.se
  • Finansportalen.se

Jämför alltid försäkringar som erbjuder samma skydd; annars blir jämförelsen inte rättvisande. Tänk även på vilken självrisk som gäller hos olika bolag.

Reklamlänkar