Bostad

Upptäck nyttiga tips och råd om bostad

Söka bostad - fakta och tips

Många föräldrar ställer sina barn i bostadskö innan de ens är födda. Trycket på förstahandskontrakt är stort på hyresmarknaden – men du som är smart behöver inte söka bostad.

Det är särskilt problematiskt att hitta lediga hyresrätter – du som ska söka en bostadsrätt eller äganderätt har däremot inga problem att hitta bostad, förutsatt att du har ett lånelöfte och fast inkomst (de flesta bostadsrättsföreningar ser helst att din inkomst är minst fyra gånger högre än månadsavgiften).

Sök bostad via privata hyresvärdar

Innan du börjar söka bostad är det viktigt att känna till att det alltid är hyresvärdarna som avgör vem som ska få bostaden. Av denna anledning är det viktigt att du anger rätt uppgifter om dig själv i samband med intresseanmälan. Privata hyresvärdar har i regel kortare kötid än allmännyttans hyresrätter – en bra beskrivning av dig själv ökar alltså möjligheten att få förstahandskontrakt direkt.

Vanliga fel i beskrivningar

Undvik att gå miste om ett förstahandskontrakt pga. onödigt slarv i din intresseanmälan till hyresvärden. Vanliga fel är:

  • Att ange månadsinkomst istället för årsinkomst – det försämrar givetvis dina utsikter att få bostad.
  • Att inte ange referenser från tidigare hyresvärdar.
  • Alltför allmänt hållna personbeskrivningar brukar sällan fungera.
  • Att inte ange medsökande – de flesta privata hyresvärdar föredrar nämligen att hyra ut till gifta och sammanboende istället för ensamstående och singlar. Inte minst eftersom två personer medför en bättre ekonomisk säkerhet för hyresvärden.

Du som har stått tillräckligt länge i allmännyttans kö kan naturligtvis förlita dig till kommunala hyresrätter. Tänk på att dessa i många fall finns i miljonprogramsområden och inte är lika välhållna som privata hyresrätter.

Reklamlänkar