Bostad

Upptäck nyttiga tips och råd om bostad

Kolonistuga - fakta och tips

Ursprungstanken med kolonistugor var att storstadsbor skulle få odla frukt och grönsaker i egen trädgård. Och kolonistugor är fortfarande populära – inte minst i Svenska städer.

En kolonistuga är en byggnad som uppförts på en kolonilott. Den ursprungliga tanken med koloniträdgårdar var att erbjuda människor i storstäderna möjlighet att odla frukter och grönsaker i egen trädgård. En koloniträdgård behöver emellertid inte innehålla någon stuga. Marken hyrs ut till fysiska personer och kravet är i regel att den som hyr ska vara bosatt i samma kommun som koloniträdgården ligger i.

Kolonistugor inte helårsbostäder

En kolonistuga får inte användas som helårsbostad, men man får övernatta i stugan förutsatt att man har en annan bostad. En kolonistuga kan ha rinnande vatten och el, men den har sällan avlopp.

Kolonistuga till salu

Kolonistugor finns till salu i de flesta större städer. Trots att stugorna inte är försedda med äganderätt kan man köpa kolonistuga (med kolonilott). En kolonistuga är således ett hyreskontrakt som säljes på obestämd tid. Priserna varierar mellan städerna, men en kolonistuga med bra läge kan kosta flera hundra tusen koronor. Det går bra att bygga en kolonistuga om man köper en tom kolonilott i en samfällighetsförening.

Reklamlänkar